Sensul informatiei

US-shooting-5891831După cel mai recent atentat dintr-o școală americană, presa de pe toate continentele a vuit, povestind, analizând şi dezvoltând personalitatea, motivele şi modul în care tânărul asasin şi-a planificat şi executat mai apoi fapta. Dar cat de corect a facut asta şi dacă era într-adevăr nevoie de tot acest circ mediatic, este o cu totul alta poveste…

Eu nu am să vă spun acum mai multe despre el sau despre ce a făcut ci am să preiau o idee a luimorgan-freeman-002 Morgan Freeman, celebrul actor de la Hollywood dar şi un infocat activist pentru drepturile omului. El a subliniat recent că toată presa şi-a bazat şi extrapolat jurnalele de ştiri pe baza informaţiilor despre asasin fără a comenta prea mult despre victimele acestuia. În opinia lui Freeman, această atitudine nu face decât să nască noi terorişti, oameni trişti, depresivi sau instabili, care se decid să îşi încheie socotelile cu viaţa într-un mod spectaculos, devenind cunoscuţi drept asasini în serie.

Pe de altă parte, dacă ne uităm la televiziuni, ziare, posturi de radio, toate se ascund în spatele sintagmei „dreptul la informaţie” însă nu se limitează la a oferi ştiri pertinente şi obiective. Bunătatea, acţiunile pozitive şi atitudinea creativă nu vând la fel de bine ca scandalurile mondene, accidentele sau asasinatele în serie.

În goana lor pentru audienţă şi vânzări, instituţiile media uită de influenţa pe care o a asupra celor ce le urmăresc ştirile, reportajele sau emisiunile. Este o goană nebună după senzaţional, dezmăţ şi destrăbălare. Şi aici nu este nici o diferenţă între modul în care media de la noi sau din SUA tratează problemele.

Revenind la incidentul de care vă vorbeam mai devreme ţin să subliniez că toată media americană a preluat în doar câteva zeci de minute toate informaţiile, fie ele bune sau eronate, rulându-le în continuu. Ba mai mult, cei de la CNN au avut nesimțirea să afirme că numărătoarea cadavrelor se „menţine” fiind vorba de al doilea cel mai sângeros atac armat desfăşurat într-o instituţie de învăţământ din SUA.

Ce ştiţi despre victimele care au murit acolo? Ştiaţi că printre morţi sunt şi trei profesoare? Una dintre ele şi-a apărat copii cu propriul trup până la ultima suflare ştiind că fără ea toţi erau morţi. Acelea sunt adevăratele eroine, numele lor trebuia să fie afişat peste tot şi nu cel al asasinului ce a curmat peste 20 de vieţi. Amintiţi-vă numele lor şi rugaţi-vă să se întâmple aşa ceva şi pe la noi.

Charlotte Bacon, 6
Daniel Barden, 7
Rachel Davino, 29
Olivia Engel, 6
Josephine Gay, 7
Ana Marquez-Greene, 6
Dylan Hockley, 6
Dawn Hochsprung, 47
Madeleine Hsu, 6
Catherine Hubbard, 6
Chase Kowalski, 7
Jesse Lewis, 6
James Mattioli, 6
Grace McDonnell, 7
Anne Marie Murphy, 52
Emilie Parker, 6
Jack Pinto, 6
Noah Pozner, 6
Caroline Previdi, 6
Jessica Rekos, 6
Avielle Richman, 6
Lauren Rousseau, 30
Mary Sherlach, 56
Victoria Soto,27
Benjamin Wheeler, 6
Allison Wyatt, 6

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s