Grimm, un nume de poveste

Placheta fratii grimmCine nu a citit basme precum Cenuşăreasa, Hansel şi Gretel ori Albă ca Zăpada. Toate istorisite într-un mod atât de frumos şi de sensibil încât chiar şi în ziua de azi copii din întreaga lume pot descoperi lumea plină de farmec şi magie pe care cei doi fraţi Grimm au creat-o în urmă cu mai bine de 200 de ani.

Desigur că unii dintre voi sunt mai familiarizaţi cu imaginea modernă a celor doi Grimm din lung metrajul cu acelaşi nume, iar alţii sunt nerăbdători să descopere la începutul anului viitor povestea lui Hansel şi Gretel, aşa cum a fost ea reimaginată la Hollyood, dar câţi dintre voi cunosc cu adevărat cine au fost fraţii Grimm? Pentru că cei doi scriitori, departe de a culege doar simple basme din popor şi-au făcut un nume atât prin istorisirile lor cât şi prin celelalte activităţi literar-culturale pe care le-au desfăşurat.

A fost odată…

Povestea vieţii celor doi Grimm începe în Hanau, la vreo 30 de km de Frankfurt, acolo unde Jacob Ludwig şi Wilhelm Carl s-au născut în 1785 şi respectiv 1786 fiind al doilea şi al treilea născut dintr-o familie cu nouă copii.

Pentru o vreme viaţa lor a fost una fericită şi lipsită de griji, mai ales după ce s-au mutat în Steinau, un mic orăşel de ţară. Însă după ce tatăl lor a murit de penumonie în 1796, lucrurile s-au schimbat iar cei doi fraţi au fost obligaţi să se maturizeze rapid.

În 1798, amândoi se înscriu la prestigiosul Friedrichsgzmnasium din Kassel, unde, nevoiţi fiind să se întreţină din propriile eforturi, cei doi devin foarte apropiaţi chiar dacă personalităţile lor difereau foarte mult. Astfel, în ciuda situaţiei materiale precare şi a atitudinii diferenţiate pe care profesorii o acordau tinerilor mai înstăriţi, fraţii Grimm reuşesc să termine amândoi ca şefi de promoţie ai claselor în care studiau.

File de legendă

Cei doi Grimm s-au zbătut în sărăcie şi pe perioada facultăţii însă aşa cum se întâmplă de multe ori, tocmai nevoile şi lipsa posibilităţile materiale le-au permis să se axeze pe domeniul ce i-a făcut faimoşi. Aşa se face că, inspiraţi de profesorul lor de drept Friedrich von Savigny, cei doi s-au orientat spre studiul literaturii germane medievale, precum şi a legendelor din această perioadă. Mai târziu, după o perioadă petrecută la Paris, departe de fratele său, Jacob s-a întors în Germania, unde devine bibliotecar al regelui din Westphalia, în Kassel, ulterior aducându-l şi pe fratele său într-un post similar. Însă bogata lor activitate de studiu şi cercetare nu a trecut neobservată iar în cursul vieţii lor, fraţii Grimm au ajuns să predea la prestigioasa Universitate din Berlin, având de asemenea burse de studiu din partea Academiei de Ştiinţe care dorea ca ei să continue cercetările în materie de literatură germană.

Munca de o viaţă

Dincolo de crearea de basme şi povestiri, cei doi fraţi şi-au adus un aport considerabil la formarea şi dezvoltarea limbii germane prin dicţionarul de cuvinte la care au muncit până în ultimii ani ai vieţii lor. Deutsches Wörterbuch avea în jur de 30 de volume iar greutatea totală se apropia de 100 de kg. În plus, Jacob, cel mai prolific dintre cei doi fraţi a mai compus şi o carte de fonetică a limbii germane dar şi o lucrare legată de istoria acestei limbi (Geschichte der deutschen Sprache).

Cum s-au nascut basmele

În ziua de azi, mulţi cercetători consideră că fraţii Grimm şi-au însuşit majoritatea poveştilor pe care le ştim azi din surse populare, însă adevărul este ceva mai complex.

În ciuda faptul că o parte din colecţia lor conţine elemente adunate de la diverşi ţărani pe care fraţii îi invitau la ei acasă şi ale căror istorisiri le transcriau, unele poveşti au cu totul alte surse. Spre exemplu din familia soţiei lui Wilhelm Grimm au originat basme precum Rapunzel sau Frumoasa din Pădurea Adormită.Frumoasa din Padurea Adormita
Indiferent însă de sursă, cei doi Grimm au filtrat o bună parte din conţinutul poveştilor, eliminând elementele improprii sau de natura sexuală (Rapunzel) şi înlocuindu-le cu învăţături moralizatoare, destinate copiilor. De altfel, educaţia puternic religioasă primită în copilărie se poate observa de multe ori în modul în care fraţii au ales să publice basmele culese.

Acum dacă vreţi să aflaţi mai multe despre fraţii Grimm, am gasit pe Wikipedia un excelent articol în engleză pe această temă, o parte din informaţiile de mai sus fiind preluate de acolo.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s