Crăciunul în lume: Europa (I)

nasterea DomnuluiÎncă de când eram mici, Crăciunul a fost ocazia când se serba Naşterea Domnului şi venea Moş Crăciun. De fapt, creştini sau nu, majoritatea oamenilor ştiu ce este Crăciunul şi ce însemnătate are ziua de 25 decembrie. Însă de la zonă la zonă şi de la cultură la cultură, sărbătorirea acestuia a luat forme diferite. Aşa că începând de azi şi până pe 25 decembrie, am să vă prezint câteva dintre tradiţiile de Crăciun ale popoarelor lumii.

 Naşterea Domnului în Balcani

Fiind un popor cu adânci rădăcini creştine, românii privesc ziua de 25 decembrie ca a doua mare sărbătoare după Paşte. Însă spre deosebire de tradiţia pascală, Crăciunului este o sărbătoare ce aminteşte de marea bucurie a Naşterii Domnului. Aşa că tradiţia spune că în această perioadă se cântă colinde, se împodobeşte bradul tradiţional şi se oferă cadouri celor mici. De asemenea, în dimineaţa zilei de Crăciun, oamenii se adună la biserică pentru a lua parte la liturghia dedicată acestei zile.
Crăciunul este perioada în care copii se adună şi plecând în grupuri pentru a-şi ura rudele şi prietenii, cântă colinde precum O Ce Veste Minunată, Sus La Poarta Raiului sau Trei Păstori. În plus, în repertoriul celor mici pot intra şi colinde laice ce prevestesc un viitor mai bun şi mai îmbelşugat ori care spun povestea Moşului: Moş Crăciun Cu Plete Dalbe, Pluguşorul sau Scoală Gazdă.
În republica Moldova în schimb, unde Biserica Ortodoxă de rit vechi are o prezenţă destul de pregnantă, Crăciunul este aniversat şi pe 7 ianuarie conform vechiului calendar Iulian. Însă şi peste Prut ca şi la noi, Crăciunul este o sărbătoare majoră, respectă şi iubită.

Interesant este că în Balcani, majoritatea popoarelor apreciază această sărbătoare indiferent de orientarea lor religioasă. Aşa se face că, în Albania spre exemplu, Crăciunul a fost instituit ca sărbătoare naţională iar albanezii se bucură la un loc de Naşterea Domnului, urarea lor tradiţională fiind „Gëzuar Krishtlindjet!”.

La fel ca şi în ţara noastră, Crăciunul este celebrat în Serbia pentru trei zile consecutive însă acest lucru se întâmplă conform calendarului Iulian, biserica Ortodoxă sârbă funcţionând pe rit vechi.

Una dintre tradiţiile vechi dar încă respectate în Serbia este ca în ajunul Crăciunului, capulsemineu craciun familiei să meargă să taie un stejar iar din trunchiul lui să aleagă un buştean pe care să îl ducă în casă. Acest butuc, cunoscut drept badnjak se aşează pe foc în seara de ajun iar arderea lui este acompaniată de rugăciunile membrilor familiei către Dumnezeu pentru un an mai bun şi mai fericit. Iar cei ce locuiesc la bloc şi nu au cum să îşi procure ditamai buşteanul, pot cumpăra crenguţe de stejar pe care mai apoi le aprind, rugându-se.

Crăciunul în Nordul Europei

Nu ştiu dacă ştiaţi dar în nordul Europei, ajunul Crăciunului joacă un rol foarte important în linia tradiţiilor de sfârşit de an. Aşa se face că în Danemarca ajunul aduce cu sine o cină fastuoasă în familie formată din friptură de porc sau gâscă, cartofi, sos din belşug şi varză roşie fiartă în unt. Însă desertul este aşteptat cu cea mai mare nerăbdare de copii pentru pudding-ul de orez cu bucăţi de migdale. În el, undeva ascunsă este o singură migdală lăsată intenţionat întreagă pentru a fi găsită de unul dintre participanţii la masă. Iar găsitorul se crede că va avea un an nou norocos, primind şi un mic premiu pentru migdala găsită.

Finlandezii sunt şi ei foarte ataşaţi de sărbătoarea Crăciunului iar la ei ca şi la noi, aceasta este ocazia perfectă de a reuni familia în jurul unei mese festive. La finlandezi pregătirile de sărbătoare încep încă de la sfârşitul lui noiembrie când primele luminiţe de Crăciun se aprind pe străzile oraşelor. Treptat, pe măsură ce sfârşitul lui decembrie se apropie, tot mai mulţi locuitori îşi împodobesc locuinţele iar copii îşi cumpără sau construiesc adevărate calendare de Advent pe care pot număra câte zile mai sunt până la ziua cea mare.

În Finlanda, majoritatea festivităţilor dedicate Crăciunului se desfăşoară în seara zilei de 24 atunci când se dă citirii şi Declaraţia Păcii de Crăciun, o altă tradiţie anuală ce îşi are originile în Evul Mediu, îndemnând la pace generală.

În episodul următor ne vom îndrepta spre centrul şi sudul Europei pentru a afla o parte din tradiţiile specifice acelor locuri.

Reclame

2 gânduri despre „Crăciunul în lume: Europa (I)

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s