Crăciunul în lume: Europa (II)

nasterea-domnului icoanaAm să continui astăzi turul tradiţiilor europene în materie de Crăciun cu câteva ţări din Sudul şi Sud-Vestul Europei. Aşa veţi descoperi că între tradiţie şi modernism familia pare să triumfe mereu, Crăciunul oferind mereu un motiv de reuniune cu cei dragi.

Sudul Europei

La bulgari, Crăciunul aduce cu sine o sumedenie de tradiţii frumoase, transmise de secole din generaţie în generaţie. Astfel, la miezul nopţii de Crăciun, grupuri de băieţi colindători pleacă la urat în vecini iar în fiecare casă se pregăteşte câte o pită pe care tatăl, considerat capul familiei, o rupe şi împarte câte o bucată către fiecare membru al familiei. Adesea, în pită este ascunsă şi o monedă iar cel ce o găseşte se consideră că va avea noroc tot anul următor.mancare bulgaria

Nu cu mult mai departe, Croaţii şi Slovacii obişnuiesc pentru noaptea de ajun să aprindă trei lumânări prinse în mijlocul unui snop de grâu,lumânări ce simbolizează sfânta Treime. Tot în ajun încep şi pregătirile specifice acestei sărbători cu decorarea casei şi a bradului în timp ce gospodinele se ocupă în bucătărie de prepararea mâncărurilor specifice.

La greci şi ciprioţi, împodobirea bradului se face ca şi la noi, dar cadourile aşezate subCraciun Grecia acesta nu sunt deschise decât după 1 ianuarie. În această zonă, sărbătoarea Crăciunului este însoţită şi de nişte reminescenţe păgâne asociate cu anumite credinţe populare în spirite şi spiriduşi ce apar înainte de Crăciun.

Italienii pe de altă parte, datorită puternicei influenţe catolice, apreciază această sărbătoare în special prin prisma importanţei sale religioase, motiv pentru care majoritatea italienilor merg la biserică pe 25 decembrie. Însă asta nu înseamnă că obiceiurile culinare pentru care este cunoscut acest popor au fost lasate la o parte. Dimpotriva, de Crăciun se prepara dulciuri delicioase precum struffoli, torrone, panforte sau panettoone.

Din Sud spre Vest

Craciun italiaPortugalia este o altă ţară unde tradiţiile de Crăciun sunt celebrate în familie. Chiar şi portughezii ce au emigrat în alte ţări fac tot posibilul să se întoarcă acasă pentru a gusta din bacalhau, un fel tradiţional de mâncare ce are la bază codul uscat şi fiert alături de o sumedenie de legume. Şi chiar dacă Moş Crăciunul occidental a cam monopolizat această celebrare a Naşterii Domnului, în unele zone se mai păstrează credinţa că aducătorul de cadouri este chiar Pruncul Iisus.

Spaniolii se spune că sunt mai puţin legaţi de această sărbătoare la modul tradiţional şi mulţi preferă să îşi petreacă ajunul Crăciunului la petreceri. Totuşi, cei ce aşteaptă Naşterea Domnului acasă organizează o cină festivă denumită Nochebuena ce poate dura şi până la şase dimineaţa în ziua de Crăciun. În orice caz, meniul este mai mereu inspirat din bucătăria mediteraneeană, cu multe fructe de mare şi peşte, dar poate conţine şi influenţe arabe prin carnea de miel şi delicatesele cu miere şi ouă servite la desert.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s