Omul bicentenar

Omul bicentenar

Trezit la miezul nopții  mahmur de somn şi privind lumea ca prin ceaţă, am deschis televizorul pe Pro TV; chiar dacă, la drept vorbind, privitul la tv a cam ieșit din topul preferințelor mele de ceva ani, în seara asta am avut ocazia să revăd unul din filmele mele favorite: Omul Bicentenar.

 Robin Williams între om şi robot

 Filmul a cărui acţiune începe în 2005, prezintă povestea unui robot (Robin Williams) de tip NDR adus în familia Martin pentru a se ocupa de treburile ce ţin de gospodărie. Nu va trece mult însă şi familia va descoperi că robotul lor, poreclit Andrew,  este mai mult decât pare şi că în ciuda limitărilor sale de programare, el poate să simtă şi să ofere emoţii, interacţionând în moduri dintre cele mai diferite cu stăpânii săi.

De la robot la om, trecand prin sentimente, idei  şi schimbări fizice radicale, personajul interpretat de Robin Williams evoluează asemenea unui copil ce descoperă încetul cu încetul lumea în care trăieşte. Are loc o călătorie iniţiatică pentru a descoperi şi alţi roboţi asemenea lui, dar în final, din dorinţa de a deveni din ce în ce mai asemănător cu oamenii  şi de a fi acceptat în rândul lor, el va trebui să facă sacrificiul suprem, să renunţe la nemurire.

Chiar dacă a fost lansat în 1999, Omul Bicentenar oferă nişte efecte speciale foarte  bine puse la punct şi un scenariu ce nu pare demodat nici azi. Însă în ciuda tuturor calităţilor sale, el nu a fost bine primit de audienţa de specialitate şi foarte mulţi l-au criticat pentru scenariul prea…plictisitor. S-a spus că încheierea este prea melodramatică şi insuficient de bine raportată la restul filmului. Însă nu ştiu câţi dintre critici ştiau că filmul are la bază o nuvelă scrisă de Isaac Asimov, unul dintre părinţii literaturii SF. Nu ştiu câţi dintre cei ce au ales să privească superficial acest film s-au gândit vreo clipă la semnificaţiile simbolurilor prezentate

 Binecuvântarea de a fi om

Cum ar fi să fim nemuritori, să nu simţim durerea, suferinţa ori bucuria? Să fim inteligenţi şi totuşi complet neutri la absolut tot ceea ce ne înconjoară? Să lăsăm anii să treacă peste noi fără a ne uita vreodată peste umăr, amintindu-ne ce am lăsat în urmă?

Adevărul este că am fi incompleţi, că fiinţa noastră ar fi pierdută între lucruri fără de importanţă, fără suflet. Cred că propria noastră posibilă perfecţiune ar fi ceea ce ne-ar face cu mult mai prejos decât ceea ce suntem azi. Pentru că dincolo de cantitate, viaţa fiecăruia dintre noi trebuie să se îndrepte spre calitate, spre dezvoltarea propriei noastre esenţe interioare, într-un timp limitat dar cu mult mai lung decât cel de care se bucură multe dintre fiinţele de pe acest pământ.

Pentru mine, Omul Bicentenar a fost mereu un motiv să îmi aduc aminte că sunt binecuvântat cu statutul de om, de fiinţă superioară capabilă de gânduri, sentimente, trăiri; Că sunt puternic datorită sufletului meu şi că în afară de Dumnezeu nimeni nu îmi poate lua lucrurile astea. Că şi atunci când îmi este foame ori sete, sufletul meu e plin!

 Crăciun Fericit tuturor, bucuraţi-vă de darurile voastre şi trăiţi o viaţă frumoasă, plină de împliniri.

Reclame

4 gânduri despre „Omul bicentenar

  1. Sunt puţine filme care reuşesc să impresioneze în felul acesta şi sunt şi mai puţini actorii care au capacitatea de a oferi un joc actoricesc sensibil şi profund aşa cum o face Robin Williams.

  2. tot intru adesea în categoria FILME, pe aceasta pagină a ta, în speranţa să mai văd postat ceva nou. 🙂 ai putea sa’mi mai recomanzi ceva?, din topul celor mai bune filme (vizionate de tine) care ar fi și educative în același timp…
    multumesc anticipat!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s