De ce uităm să fim români

Dan Puric Înainte de Crăciun, domnul Dan Puric se exprima într-un mod radical la adresa felului în care noi românii am ajuns să ne privim propria condiţie. Conform domniei sale, nouă ne-a fost indusă în minte ideea că trebuie să ne fie ruşine de condiţia de român, că trebuie mereu să fim umili. Ba chiar mai mult, noi în ultimii 20 de ani nu am văzut în jurul nostru decât modele de slugi iar tineretul a început să reacţioneze şi să se adapteze la acest model.

Viitorul noii generaţii

Există o vorbă care spune că o naţiune ce nu îşi cunoaşte viitor nu va fi capabilă să îşi clădească un viitor. E o vorbă înţeleaptă dar mult prea puţin înţeleasă de noi, românii ce ne-am eliberat de sub jugul comunist doar pentru a intra complet nepregătiţi într-o democraţie capitalistă sub greutatea căreia am ajuns să ne prăbuşim.
Şi nu vorbesc aici de o prăbuşire materială. Nu, noi românii suntem rezistenţi şi facem faţă la multe, însă spiritual ne-am lăsat doborâţi şi ne lăsăm în continuare ţintuiţi la pământ. Cultura noastră suferă, spiritualitatea aşişderea. Nimic din ceea ce era odată mai de valoare în această ţară nu reuşeşte acum să îşi găsească un loc în noua ordine democratică. În timp ce cluburile sunt pline, bibliotecile devin mai goale de la o zi la alta. În timp ce la televiziunile comerciale scandalurile, cancan-urile şi piţipoancele prosperă, TVR Cultural a murit în linişte, aproape uitat. An de an, facultăţile sunt mai pline dar absolvenţii ies tot mai slab pregătiţi…Câte exemple şi atât de puţin spaţiu ca să le amintesc pe toate aici.

Ce înseamnă să fii român?

Domnul Dan Puric a amintit în interviul de care vorbeam mai sus despre marele Nicolae Bălcescu şi visul omului românesc, neatârnat de nici o putere străină. Şi drept este că mulţi au uitat ce e aia să fii un român adevărat, să speri şi să lupţi mereu pentru ţara ta, pentru propria ta identate naţională. Mulţi au uitat chiar şi cine au fost Ştefan cel Mare, Mircea cel Bătrân ori Mihai Viteazul…
De ce uităm asta? De ce suntem aşa de slabi când ne tragem din două dintre cele mai tari popoare? De ce oare părinţilor noştri daci şi romani ar trebui să le fie ruşine de noi azi? Poate pentru că noua generaţie, tinerii noştri, nu au primit o educaţie suficient de solidă, o educaţie care să le împământenească ideea de patriotism. Poate pentru că suntem zi de zi prea ocupaţi să avem ce pune pe masă ca să ne mai amintim că de fapt „Omul nu se hrăneşte doar cu pâine…”, că omul are nevoie de credinţă, de spiritualitate, de patriotism. Acestea sunt bazele unui om puternic, ale unui român destoinic. Nu este suficient să scrie în buletin că eşti român. Alţii vin aici, în ţara asta de care noi ne plângem zi de zi şi se roagă să primească cetăţenie pentru că de acolo de unde vin, lucrurile sunt cu mult mai grele. Oare chiar suntem noi cei mai bătuţi de Dumnezeu sau pur şi simplu refuzăm să vedem ce se întâmplă în jurul nostru?

Reclame

2 gânduri despre „De ce uităm să fim români

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s