The Shawshank Redemption

The-Shawshank-Redemption1Când mă gândesc la filmele ce m-au impresionat cu adevărat, cred că unul dintre primele de care îmi amintesc este The Shawshank Redemption. O excelentă adaptare cinematografică după o carte scrisă de celebrul Sthephen King ce m-a marcat prin răbdarea cu care se construiesc intriga şi personajele dar şi pentru sensul dat libertăţii. Nu un an, nu doi ci aproape patru decade se scurg de-a lungul celor 142 de minute cat ţine filmul şi nici o clipă nu ajunge să fie plictisitoare mai ales că într-unul din rolurile principale joacă şi Morgan Freeman.

Scenariul spune povestea lui Andy Dufresne, un bancher bogat, aparent fericit şi a cărui căsnicie părea să meargă perfect. Însă atunci când soţia sa şi amantul acesteia sunt găsiţi împuşcaţi, Andy este primul suspect, fiind de altfel şi condamnat în baza unor dovezi cel puţin circumstanţiale. Deh…ce vreţi, erau anii ’40 în  SUA. Oricum…
Cu o sentinţă necruţătoare ce îl obligă la două condamnări pe viaţă succesive, Dufresne este trimis la închisoarea Shawshank, una dintre cele mai sigure instituţii de corecţie din SUA. Aici, înconjurat de deţinuţi periculoşi, dar mereu cu capul drept, tânărul contabil îl va cunoaşte pe Ellis Boyd „Red” (Freeman), cu care de altfel se şi împrieteneşte.

Isteţ şi capabil, Andy Dufresne va intra în atenţia directorului închisorii, care se va folosi de el pentru a câştiga bani frumoşi din munca prizonierilor.  Dar intrarea în închisoare şi adaptarea la acest mediu dificil îl vor transforma definitiv pe Andy. Deşi sfios şi interiorizat la început, el va deveni mai puternic şi mai decis să îşi regăsească libertatea şi micul colţ de paradis la care visa să ajungă pe coasta Mexicului.

Nu vă spun mai multe pentru că sincer nu aş vrea să vă stric plăcerea vizionării însă pot să vă spun că se simte pasiunea ce a fost pusă în filmul acesta, dorinţa de a crea mai mult decât o simplă peliculă vandabilă aşa cum rar se mai poate vedea în ziua de azi.

Ceea ce pot să vă spun este că filmul, lansat în 1994, nu a prea prins la public în ciuda faptului că Tim Robbins (Andy) şi Morgan Freeman (Red) au jucat ireproşabil. Dar bănui eu că la americani a existat mereu o notă de superficialitate în modul cum şi-au ales preferinţele cinematografice. Cert este însă că adevărata glorie a acestui film a venit după aceea prin cantitatea impresionantă de casete şi DVD-uri vândute dar şi prin numărul enorm de difuzări la TV, inclusiv în ţara noastră.

The-Shawshank-Redemption2

 Sensul libertăţii

Îmi permit să filozofez puţin şi să afirm că puţini dintre noi ştiu ce este libertatea adevărată şi chiar mai puţini sunt capabili să se bucure de ea. Sclavi ai rutinei, ai serviciului sau ai altor ocupaţii meschine, rar ne amintim că avem dreptul şi la altceva în afară de a respira sub un singur soare. Şi indiferent de cât de educaţi am fi, de cât de mult am fi trăit pe acest pământ sau de cum ne-am fi decis să ne ducem anii, pentru majoritatea dintre noi, patru pereţi pot forma o închisoare mai puternică decât puşcăria propriilor noastre caractere. Şi atunci care este sensul libertăţii şi cum putem evada de noi înşine? De ce 40 de ani în spatele gratiilor nu au frânt caracterul lui Andy Dufresne? Pentru că omul a ştiu ce vrea şi lipsa libertăţii l-a făcut să şi-o dorească şi să lupte pentru ea. Speranţa i-a oferit în cele din urmă libertatea mult dorită.

Reclame

Un gând despre „The Shawshank Redemption

  1. Am privit acest film eri până seara târziu…
    Nu pot să redau cât de fericită am fost când eroii și-au recăpătat libertatea, într-un final…
    și, poate ca am sa fiu un pic cam rea, dar am fost de acord cu condamnarea pe care șeful închisorii și-a făcut-o singur…
    Este un film cutremurător, care te învață multe…

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s