Artă stradală în Galaţi

18333Nu am iubit nicodată grafferii şi dacă m-aţi fi întrebat la începutul anului trecut aş fi zis că toţi merită ceva timp după gratii ca să îşi calmeze pornirile coloristice. Între timp însă am descoperit prin Galaţi câteva exemple de artă stradală de mare clasă a căror autori necunoscuţi nu fac parte din tagma golanilor de cartier ce iau spray-ul în mână doar pentru a-şi scrie numele pe toate gardurile.

O metaforă

În cele ce urmează am să vă arăt ceea ce consider a fi cel mai reuşit exemplar de artă stradală din Galaţi, un desen atât de complex că cere măcar 5-10 minute de examinare atentă pentru a încerca să îţi dai seama la ce te uiţi.

Strat după strat de spray colorat, desenul a fost realizat pe peretele unei vechi case aşezată pe strada Nicolae Bălcescu, în apropierea noului magazin Universal. Şi chiar dacă nu mă omor după un răspuns, mereu când trec pe acolo, mă întreb cum a reuşit autorul (sau autorii) să îşi ducă la bun sfârşit opera având în vedere că Bălcescu este una dintre cele mai circulate artere ale Galaţiului până târziu în noapte.

IMG_1448

Oricum ar fi, simbolistica desenului este una extrem de puternică, fiind în opinia mea o metaforă complexă a societăţii în care trăim, în care banii sunt nelipsiţi şi fiecare doreşte să îşi tragă o porţie cât mai mare din bunăstarea comunităţii.

Dar dacă peştele este simbolic datorită amplasării Galaţiului la Dunăre sau doar pentru că aşa a fost gândită această operă de artă stradală…nu ştiu. Cert este că realizarea este impecabilă, chiar dacă un prost a reuşit să se semneze în mijloc cu un alt spray, doar aşa, pe principiul „Gigi was here”.

De altfel, ţin minte şi acum că undeva prin cartierul Mazepa II, pe colţul unui bloc ce dădea la stradă, am văzut ani de zile un alt desen înfăţişând un fel de spiriduş sau ceva asemănător. Asta evident până când cei din Asociaţia de locatari s-au hotărât să îl anuleze cu vreo două straturi de vopsea…păcat.

Un alt fel de artă stradală

Dacă mai sus v-am arătat un grafitti de mare clasă, iată că în continuare vă voi prezenta ceva ce n-am mai întâlnit în alte părţi: un desen realizat iniţial în creion (cred) şi mai apoi mărit la xerox până la dimensiunea unui A0. Ba mai mult, după lipire, respectiva operă de artă a fost decupată sub forma unui oval aproape perfect, surprinzător de bine realizat.

IMG_1455

Recunosc faptul că acesta a suferit anumite deteriorări iar amplasarea pe după o ţeavă de gaz nu e ideală dar stilul în sine mi se pare genial.

Acum nu încurajez stilul acesta care în multe ocazii are mai multe efecte distructive decât constructive însă  grafitti-ul este de multă vreme una din formele de exprimare ale noii generaţii. Iar primăria Galaţi ar putea ţine cont de chestia asta, oferindu-le un spaţiu de manifestare. Eu mă gândesc la vechile tramvaie Tatra KT4D ce se aproprie cu paşi  repezi de vârsta pensionării şi ale căror laterale ar putea fi împodobite cu ceva artă stradală de calitate.

Voi ce părere aveţi?

Reclame

4 gânduri despre „Artă stradală în Galaţi

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s