Lecţia seacă a banilor

baniiAm citit recent in varianta online a revistei Capital cum că Bill Gates nu mai are ce face cu banii. Şi cred că este singurul miliardar care gândeşte aşa pentru că, dacă stăm bine şi ne gândim, Gates a fost unul din pionierii informaticii, un geniu în felul său care a contribuit la formarea societăţii aşa cum o ştim azi. Aşa că banii săi au fost munciţi iar succesul Microsoft i-a oferit averea de azi.

O minte strălucită

Înainte de Windows, de MS DOS sau de Basic, au existat niştebill-gates minţi strălucite care au văzut în primele calculatoare o provocare. Iar unul dintre aceşti pionieri ai informaticii a fost Bill Gates. Pentru el calculatoarele nu au reprezentat niciodata o enigmă iar participarea la compania Microsoft infiinţată în 1976 a venit ca ceva natural. De fapt, de la primele angajări în cadrul noii firme şi vreme de încă cinci ani, toată munca angajaţilor Microsoft a trecut întâi prin faţa ochilor săi, analizând şi corectând la nevoie toate deficienţele softurilor ce urmau să fie scoase pe piaţă.
Tot Bill Gates a fost şi primul care s-a manifestat deschis împotriva pirateriei într-o scrisoare publicată în Popular Electronics şi care explica necesitatea plăţii softului folosit pentru ca producătorul să îşi poată finanţa noile proiecte.

Şi multă dăruire

Gates este bogat, foarte bogat de fapt iar topurile de anul trecut îl clasau pe locul 2 la nivel mondial din punct de vedere al averii deţinute. Numai vila lui ultra high-tech valorează 150 de milioane de dolari. Cu toate astea, Bill şi Melinda Gates nu ies aproape deloc în evidenţă iar de-a lungul timpului viaţa lor şi a celor trei copii pe care îi au împreună nu a fost nici măcar odată în centrul vreunui scandal.
Se poate spune că acest om are o viaţă perfectă şi eu, la rându-mi îl admir. Dar nu atât de mult pentru ceea ce a creat, deşi munca lui este fără doar şi poate de necontestat. Nu, admiraţia mea vine din faptul că acest om crede în a dărui, în a oferi şi altora din prosperitatea sa. Iar de câţiva ani încoace, el şi soţia sa s-au dedicat exclusiv acţiunilor de caritate prin fundaţia pe care o deţin.

Se poate fără grija banilor?

M-am folosit de povestea lui Bill Gates ca să deschid un subiect la care mă gândeam de multă vreme. Grija banilor, tremurul acela interior continuu pe care mulţi dintre noi îl au: am tot ce îmi trebuie, cum pot să fac să îmi mai iau ceva sau poate chiar un…ce pun mâine pe masă.
Majoritatea românilor nu o duc bine iar cel mai adesea, salariile şi veniturile minime pe economie nu sunt capabile să acopere nici necesităţile zilnice de trai. Noi o ştim prea bine iar conducătorii noştri o ştiu şi ei la fel de bine. Dar cu toţii uităm că ziua de mâine e la fel de preţioasă ca o întreagă comoară, că fiecare minut care trece e iremediabil pierdut şi că, fără să ne dăm seama ignorăm cea mai importantă parte a existenţei noastre aruncându-ne în rutina supravieţuirii. Gates a înţeles lecţia asta pentru că pur şi simplu nu mai are ce face cu atâţia bani dar noi nu vom avea niciodată norocul lui.
Voi ce credeţi, banii sunt atât de importanţi încât să îi transformăm în centrul vieţii noastre? Avem nevoie de bani pentru a fi fericiţi sau este loc şi pentru alte motive de fericire?

Reclame

7 gânduri despre „Lecţia seacă a banilor

 1. Evident că există loc și pentru alte motive de fericire, dar asta nu presupune că trebuie să ignorăm necesitatea și importanța banilor…
  Daca nu vom avea mâine ce pune pe masă copiilor să mănânce, cu siguranță nu-i vom încălzi doar cu dragostea noastră..)
  Putem vorbi despre importanța banilor cel puțin la nivel de asigurare a existenței.

 2. Aş fi de acord cu tine doar că e un mic aspect la care nu ne gândim niciodată: banii încep prin a ne asigura existenţa şi termină prin a ne domina aceeaşi existenţă. E un cerc vicios care nu se mai termină decât atunci când realizăm care ne sunt de fapt priorităţile.

  • Una din chestiile care „zboară” pe net sub formă de zvon ar zice că de fapt cei de la Microsoft chiar au încurajat pirateria prin lipsa unor metode de securizare mai bună pentru softurile lor. Aşa, atât Windows-ul cât şi suita Office au devenit ultra populare fiind folosite pe majoritatea PC-urilor din lume. Logica era simplă: o bună parte din cei care piratează azi, o să cumpere mâine şi firma va merge pe profit.
   Probabil că nu ai de unde să ştii dar Windows 3.1. avea un key format din 4 cifre iar Windows 95 nu era nici el cine ştie cu cât mai breaz. Abia de la Windows 2000 au început băieţii lui Gates să bage mai multe măsuri de securitate fiindcă oricum nu prea mai aveau concurenţă.

 3. Sunt multe chestii dubioase în industria de software şi nu numai, ideea e să iasă bani nu? Dar că veni vorba, cum te raportezi tu la tema articolului? Până unde eşti dispus să mergi pentru bani?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s