Cum scăpăm de stres: cauze şi soluţii


stresMascat de tumultul lumii moderne, stresul se insinuează în sufletul fiecăruia dintre noi şi ne afectează viaţa, uneori ireversibil. Stresul este atât de puternic încât ne poate schimba întreaga personalitate făcându-ne pe nesimţitelea să devenim mai nervoşi şi mai agresivi. Iar efectele acestei transformări nu le simţim noi ci cei dragi nouă în care involuntar lovim fără motiv.

 Simptome de stres

Înainte de a discuta despre un tratament trebuie sa vedem de la ce pornește aceasta…afecțiune. Pentru ca până la urmă vorbim de o boală, cu o simptomatologie bine definită dar care nu este considerată ca atare așa cum nici tutunul nu este considerat un drog (chiar dacă dă dependență). Însă nu despre fumat discutăm aici ci despre stres, ale cărui manifestări pot fi atât fizice cât şi psihice, cele două categorii tinzând să se completeze reciproc în cele mai multe cazuri – formând un tablou deosebit de periculos pentru cei afectaţi.

În mod specific, stresul se manifesta la nivel fizic prin fenomene precum o senzaţie continuă de oboseală, migrene, insomnii, scrâşnit din dinţi ori rosul involuntar al unghiilor, ca să enumăr doar cele mai frecvente probleme. Nimic nu este suficient de grav dacă privim fiecare simptom în parte. Până la urmă fiecare dintre noi are nopţi în care somnul vine greu şi nu ştiu câţi dintre noi nu s-au ciocnit măcar odată de o durere de cap atât de puternică încât să fie nevoie de o doză serioasă de calmante pentru a o alunga. În orice caz, majoritatea celor afectaţi ignoră semnalele fizice ale stresului punându-le pe seama unei stări trecătoare. Mare greşeală!

La fel de subtile dar cu mult mai periculoase sunt simptomele psihice ale stresului. O stare perpetuă de proastă dispoziţie, momente de anxietate, schimbări bruşte de stare cu atacuri de râs (sau plâns) toate fac parte din arsenalul stresului. Iar în timp ce simptomele fizice de stres pot fi depăşite momentan, cele psihice pot avea un impact permanent şi devastator. Sentimentul de inadaptabilitate, aparenta lipsă de înţelegere a celor din jur şi faptul că nimic nu mai pare să aibă rost pot rupe adesea bariera instinctului de conservare, numeroase sufletele fiind împinse astfel până la pragul sinuciderii.

De asta insist asupra faptului că stresul este deosebit de periculos, mai ales când forma sa cronică devine un lucru acceptat şi tolerat de fiecare dintre noi.

Iar dacă asta nu ar fi suficient, stresul este și o boală care uzează organismul şi poate provoca declanşarea altor afecţiuni extrem de serioase. Poate nu aţi auzit dar există diabet pe fond de stres aşa precum există şi atac de cord generat pe acelaşi fond al stresului cronic. Asta ca să nu mai vorbim de cancer, artrită, hipertensiune, ulcer, psoriazis, infertilitate şi tot aşa.

 Tratamente pentru stres

 Când te lupţi cu această afecţiune a lumii moderne, prima regulă este să fii dispus la a face nişte sacrificii, esenţiale pentru a te putea vindeca sau măcar pentru a-ţi readuce viaţa pe un plan cât de cât normal. Nu este uşor şi pot spune din proprie experienţă că exprimarea în teorie a acestor soluţii este de mii de ori mai uşoară decât punerea lor în practică.

Dar primul pas este sinceritatea cu propria persoană. Pentru că fiecare dintre noi îşi propune anumite obiective în viaţă şi în majoritatea cazurilor acestea sunt cu cel puţin o treaptă peste ceea ce putem realiza de fapt. Este o lipsă de realism voluntară care ne face să tragem de noi mult peste ceea ce putem oferi cu adevărat. Şi în loc să ne bucurăm de nişte performanţe ascendente pe termen lung, de cele mai multe ori sfârşim cu un sprint scurt urmat de o cădere brutală. Aşa că singura soluţie corectă este să fim cinstiţi cu noi înşine şi să acceptăm că nu suntem perfecți. Atâta putem, nici un „gram” în plus. Prin urmare, o analiză obiectivă a performanţelor personale ne poate scuti de mult stres.

În egală măsură, ce şi cât consumăm reprezintă două întrebări după care trebuie să ne ghidăm viaţa. Nu doar pentru că în jurul nostru există mii de produse atrăgătoare pe care suntem îmbiaţi să le cumpărăm ci şi pentru că integrându-ne într-o valoare mai mică de resurse putem să ne rezervăm mai mult timp pentru odihnă şi relaxare. Iar recomandarea medicilor este să ne asigurăm că mâncăm şi bem echilibrat atât cantitativ cât şi calitativ. Corpul nostru are nevoie de fibre, de minerale şi vitamine iar apa – nu alte băuturi – trebuie să fie nelipsită. Ori majoritatea alimentelor din comerț sunt foarte nesănătoase și gem de calorii negative.

Iar pentru a ne menţine în formă avem nevoie de mişcare, măcar jumătate de oră pe zi, indiferent dacă lucrăm la birou sau în aer liber cu atât mai mult cu cât una dintre cele mai importante abilităţi antistres este plimbarea.

Stabilitatea alungă și ea stresul iar un partener de viaţă stabil poate asigura un mediu solid pentru vindecarea de stres. Împreună vă puteți cultiva o atitudine pozitivă iar relațiile pe care le veți lega împreună, prieteniile pe care vi le veți forma vor crea o rețea de stabilitate. Până la urmă oamenii sunt ființe cu un pronunțat accent social iar singurătatea poate fără îndoială să șubrezească până și cea mai puternică minte, așa că țineți-vă mereu prieteni aproape.

 Acestea sunt cele mai simple și mai ușoare soluții pentru a combate stresul. Însă pe lângă ele, mai mereu veți avea nevoie și de un tratament de refacere, extractele din plante fiind adevărate făcătoare de miracole. Dar despre ele vom vorbi în partea a II-a a acestui material dedicat luptei cu stresul.

Reclame

Un gând despre „Cum scăpăm de stres: cauze şi soluţii

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s