Arta moderna: portretul tipografic

portraits-29Zilele trecute m-am ciocnit de un soi de artă pe care l-am mai admirat și în trecut dar de care uitasem cu desăvârșire: portretul tipografic. Spun soi de artă pentru că nu este o formă artistică clasică ci tinde mai mult să exploreze laturile mai puțin folosite ale imaginatiei umane. Folosindu-se de cuvinte în înțelesul lor fizic – tipărit – portretul tipografic ilustrează viziunea creatorului asupra chipului ce se construiește din interminabile linii de text, abil asamblate și curbate pentru a surprinde esența celui portretizat.

La început a fost cuvântul

Primele forme de tipografie se pot întâlni în istorie chiar din zorii antichității. Vorbim de această tehnică chiar şi atunci când principiul tipografic de a crea un text complet folosind un singur tip de caractere standardizate a fost aplicat pe Discul Phaistos, un artefact minoic descoperit pe insula Creta din Grecia de azi. Iar mai târziu, romanii obișnuiau să își marcheze țevile de apă din plumb folosind matrițe cu care transcriau pe țevi numele producătorului și pe cel al posesorului.
Însă adevăratul start al tipografiei a avut loc odată cu tipărirea Bibliei Gutenberg, atunci când a fost inventată prima tiparniță.

Pictura digitală

În zilele noastre, tehnologia modernă a facilitat răspândirea în format electronic a cărților dar și nașterea unei forme de artă contemporană greu de egalat. Portretul tipografic, realizat pe calculator, mai ales prin transformarea șirurilor de caractere în vectori și combinarea lor prin suprapunere peste imaginea fotografică a unei persoane a dat naștere unui curent foarte apreciat în anumite cercuri artistice.

Utada-Hikaru-by-BlackDolll

În continuare vă prezint câteva dintre cele mai impresionante portrete tipografice, imagini cu stiluri uşor diferite dar care reuşesc să surprindă în mod admirabil frumuseţea chipului uman.

Kate-Moss-Typographic-Poster-by-6-70-818-671 Scarlett-Johansson-by-tailormade Simply-Raiza-by-CauseForDementia Typography-by-le0arts Typography-Portrait-by-designsofakhter

Ca menţiune, toate imaginile au fost luate de pe Google iar drepturile de autor aparţin creatorilor lor. Sper să vă placă.

Reclame

6 gânduri despre „Arta moderna: portretul tipografic

  1. Pingback: Liebster Award – Nominalizări |

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s