Credință sau ură?

catedrala_mantuirii_neamuluiDacă e ceva ce mă dezgustă profund la modul în care au ajuns să coexiste românii, apăi atunci acelea sunt ura și dezgustul pe care cu toții le-am strâns în urma ultimilor 20+ ani de așa zisă democrație. O stare de lucruri ce ne-a remodelat pe nesimțite  caracterul tuturor, făcându-ne să ne uităm originile noastre nobile.

Pentru că noi românii suntem un popor nobil  care a reușit de-a lungul istoriei să respingă hoarde invadatoare, care a refuzat să renunțe la tradițiile și cultura sa în favoarea unor valori  de carton; care până acum 20 de ani putea să țină fruntea sus în Europa, chiar și din spatele cortinei comuniste.

Ni s-a spus de nenumărate ori că noi suntem generația de sacrificiu. Că pe eforturile și sudoarea noastră se va reclădi democrația tăiată cu secera și spartă sub ciocanul sovietic. Ni s-a spus că Europa este șansa noastră și că trebuie să ne întoarcem în sânul ei, alături de celelelalte state occidentale….și noi am ascultat, dar care a fost rezultatul?

Acum, când tinerii de la Revoluție au ajuns la 40-50 de ani iar nou născuții acelor vremuri și au serbat deja majoratul, ne uităm în jur pentru a descoperi că trăim în aceleași blocuri ceaușiste și că mâncăm chiar mai nesănătos decât pe vremea împușcatului. Privim cu jind la carnea de porc din galantare și vedem cum câte un pensionar amărât se caută de ultimii bani pentru a cumpăra niște gâturi de pui – pe post de carne de pus în supă. Și cu câte alte exemple nu aș putea continua.

Din păcate, toată această stare de lucruri ne-a înrăit. Nu ne mai uităm la semenii noștri săraci, nu mai credem că un cerșetor poate chiar e un om care nu are ce mânca și ne manifestăm cu dispreț la adresa unor valori pe care părinții noștri le-au privit cu respect.

Cel mai bun exemplu în acest sens este Biserica, portița noastră către divinitate pe care tot mai mulți o critică pentru cheltuielile aberant de mari cu ridicarea Catedralei Neamului. Dar nimeni nu a venit să vadă dincolo de problemele administrative. Nimeni nu știe câți preoți plini de har și de credință încă slujesc în bisericile noastre și cu câtă umilință primesc unii dintre ei acest noroi nemeritat.

Pe facebook circulă mai nou o poză care spune că există de vreo 50 de ori mai multe biserici decât spitale. Ca și cum cele două ar fi compatibile în vreun fel, ca și când credința e un basm fără efect în timp ce medicamentele ne vor ajuta să trăim veșnic.

598543_10151267206976500_1305295408_n

E doar ura și dezgustul românilor sătui de greutăți, de facturi mari la întreținere și de mâncarea din ce în ce mai proastă pe care ne permitem să o cumpărăm. Însă Biserica nu are nici o vină chiar dacă actuala conducere a BOR pare să fie pierdut din legătura cu oamenii. Biserica este Casa Domnului pe Pământ. Ultima legătură fizică pe care (încă) nu am pierdut-o cu divinitatea.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s